Wat is energie?

Energie is meer dan een benaming voor een natuurkundige grootheid. Dankzij energie, die uit het is het mogelijk om huizen te verlichten, te verwarmen en om eten te koken. Zonder energie zou er in huis en het bedrijfsleven niet veel mogelijk zijn. De belangrijkste energie die we kennen heet fossiele energie, maar alternatieve en groene energie wordt ook steeds belangrijker. Energie is dus enorm belangrijk in de samenleving en daarom zijn er ook erg veel bedrijven die met elkaar concurreren op de energiemarkt. Hieronder volgt een uitleg over wat energie precies is.

Fossiele energie

Fossiele energie bevindt zich onder de zee- of aardbodem en bevindt zich in bijvoorbeeld steenkool, aardolie en aardgas. In deze fossiele energiebronnen zitten elementen waar de zon vroeger energie in heeft opgeslagen. Fossiele energie heeft een aantal voor- en nadelen. Fossiele energie is aan de ene kant goedkoop om te delven, maar aan de andere kant ook weer milieubelastend. Om de energie uit de fossiele energiebronnen te halen, komen er veel gevaarlijke stoffen vrij. Het grootste nadeel van fossiele energie, is dat deze energiebronnen uitgeput raken door het hoge verbruik. CO2 is een stof die vrijkomt bij bijvoorbeeld het verbranden van steenkool.

Kernenergie

Kernenergie leek in de jaren 60 van de vorige eeuw de perfecte oplossing. Maar inmiddels is duidelijk dat kernenergie gevaarlijk is. Als grootste voorbeeld wordt hier altijd Tsjernobyl genoemd, maar ook na de aardbevingen in Japan ging het vorig jaar bijna mis. Bij kernenergie worden de kernen van atomen gespleten, waarbij energie vrijkomt. De energie die hier bij vrij komt wordt omgezet in warmte wat water verwarmt. Dit warme water wordt stoom en kan dan turbines aandrijven. Deze turbines genereren uiteindelijk dan elektriciteit. Het probleem van kernenergie s de radioactiviteit van het kernafval. De straling die vrijkomt bij dit proces is namelijk levensgevaarlijk.

Groene energie

Omdat groen en verantwoord leven steeds belangrijker wordt, is groene energie nog steeds aan een opmars bezig. Hierbij kan gedacht worden aan energie die wordt opgewekt via wind, zon of water. Het grote voordeel van groene energie, is dat deze nooit op kan raken. Windmolens genereren namelijk elektriciteit omdat de wieken van de molen gaan draaien door de wind. Wanneer het harder waait genereert een windmolen natuurlijk meer elektriciteit. Dit geldt ook voor zonnepanelen, die steeds goedkoper worden en ook op meer plaatsen gemonteerd kunnen worden.

Watt

Watt is erg belangrijk wanneer het om energie gaat, aangezien watt de natuurkundige eenheid van vermogen is. Met deze manier is het mogelijk om te laten zien hoeveel stroom een apparaat bijvoorbeeld gebruikt. Meestal wordt dit weergegeven als kilowatt, wat gelijk staat aan 1.000 watt. De energie die in energiecentrales wordt opgewekt wordt vaak weergegeven als megawatt, dat gelijk staat aan één miljoen watt.

Zonder energie staat alles stil

Energie is dus erg belangrijk en inmiddels is het niet meer mogelijk om in de huidige maatschappij zonder energie te leven. Omdat fossiele brandstoffen opraken, zal er in de toekomst nog meer de nadruk worden gelegd op groene energie. Op deze manier wordt het milieu niet bevuild en uitgeput en is het mogelijk om schone en groene energie geleverd te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *